Vad du behöver veta om strandskydd för att klippa vass
Strandskyddet säkerställer inte bara allmänrätten till Sveriges stränder, utan skyddar också deras biologiska mångfald. Tack vare strandskyddet, finns det flera riktlinjer och rekommendationer att ta hänsyn till för den som planerar att klippa vass. Genom att respektera dessa riktlinjer bidrar vi till att bevara våra kustnära miljöer för framtida generationer att njuta av och utforska.
Skydda och bevara: Strandskyddets betydelse för stränder
Strandskyddet syftar till att säkerställa en allmän tillgång till stränder, samtidigt som det förutsätter en hållbar miljö för djur- och växtlivet på land och vatten. Det är tack vare strandskyddet som vi kan bada, fiska och vistas vid våra stränder i Sverige.
Strandskyddet sträcker sig hundra meter upp på land och lika långt ut i vattnet, längst alla vattendrag, sjöar och hav. I särskilt utsatta eller känsliga områden kan detta utökas upp till 300 meter. Inom dessa zoner är det bland annat otillåtet att:
- Konstruera nya byggnader
- Justera byggnader eller sätta upp andra strukturer som hindrar allmänhetens tillgänglighet
- Gräva eller på annat sätt förbereda för sådana konstruktioner
- Genomföra projekt som kan skada växt- och djurliv.
Förbjudna anläggningar eller strukturer kan exempelvis vara bryggor, pirar, staket och parkeringsplatser. Andra skadliga åtgärder för växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla. Strandskyddet säkerställer med andra ord att stränder bevaras och att alla varelser kan vistas där med säkerhet.
Tillstånd och riktlinjer för vassklippning
I de allra flesta fall krävs ett tillstånd från länsstyrelsen eller kommunen för att få utföra vassklippning i strandskyddade områden. Detta med anledning av att proceduren inte ska skada den biologiska mångfalden runt om området. Det får heller inte påverka tillgängligheten till stränderna. Det är därför viktigt att alltid kontrollera om kommunen har särskilda riktlinjer över det område som ska klippas. Ska du klippa för hand kring privata bryggor behöver du däremot inte ta kontakt med kommunen.
Ta hänsyn till fåglar och andra arter som lever i dessa områden. Undvik att rensa eller klippa vass under fåglarnas häckningsperiod som varar mellan maj och juni. Den bästa tiden för vassklippning är mellan juni och september, då näringen fortfarande finns kvar i vasstrået.
När klippningen är genomförd är det viktigt att ta hand om allt som har rensats bort. Lämnas den avklippta vassen vid strandkanten finns det risk för att gödande näringsämnen rinner tillbaka ner i vattnet vilket kan påverka den biologiska mångfalden negativt. Det minskar också strandens framkomlighet och kan ses som mindre attraktiv att vistas vid.
Professionell vassklippning: Expertis och hållbarhet i fokus
Vid vassröjning underlättar det att anlita professionell hjälp som har specialiserad kunskap och erfarenhet. Vi på Svensk Vassklippning specialiserar oss i både muddring och vass- och våtmarksklippning. Vi har dessutom bred erfarenhet och specialanpassad utrustning för att hantera allt ifrån våtmarker till vattendrag.
Vid vassklippning använder vi oss av en specialanpassad amfibiemaskin som minskar markskador och förödelse för den djur- och växtlighet i vattnet. Vi rekommenderar att upprepa vassklippning för att reducera vassbeståndet fullständigt. Detta då vass återhämtar sig snabbt och fortsätter växa om den inte hanteras kontinuerligt. Dess explosiva spridning trycker undan andra växtarter vilket i sin tur minskar biodiversiteten.
Om vass får växa ohämmat kan det förändra vattenmiljön på ett sätt som blir ogynnsamt för många vattenlevande arter. Vi värdesätter vår omgivning och utför alla våra tjänster på ett miljövänligt och hållbart sätt.