Vassväxtlighet som ett miljöproblem för Östersjön

Övergödning är ett av Östersjöns största problem. Det bidrar till att vass breder ut sig, vilket i sin tur leder till syrebrist och bottendöd. Vi förklarar hur vassväxtlighet innebär ett miljöproblem för Östersjön, och hur det kan motverkas med vassklippning. 

Övergödning som ett miljöproblem

Ett av de stora miljöproblemen i Östersjön är övergödning. Övergödning innebär att det finns för mycket gödande näringsämnen i vattnet, såsom kväve och fosfor, vilket skapar en obalans i ekosystemet. Övergödningen är främst en produkt av det moderna jordbruket, men har även andra orsaker. Endast ett fåtal anpassningsbara arter klarar av den snabba förändringen av miljön. Då får de dessutom en extra skjuts av den extra näringen. Det är särskilt vass och alger som främjas. Dominansen av vass och alger och därmed ekosystemets obalans får flera miljöfarliga konsekvenser, varav den mest problematiska är syrebrist. 

Algblomning är en av processerna som orsakar syrebrist. Algblomning är en massförökning av växtplankton, och kan ses genom att vattnet blir fläckvis grönbrunt och grynigt. Det kan påverka badvattenkvalitén och är i särskilda fall hälsofarligt. När algerna sedan dör sjunker de ner till botten. Nedbrytningen förbrukar syre och bidrar till syrebrist.

Även vassväxtlighet bidrar till en syrebrist i vattenmiljön. En för stor mängd vassväxtlighet tar upp allt syre från vattnet och leder till att vattenmiljön, särskilt botten, blir syrefattig. Syrebristen slår i sin tur ut bottenlevande djur och fiskar. Idag är arealen syrefattiga och syrefria bottnar i Östersjön, den största som uppmätts. 

Orsakssambandet kan också gå åt andra hållet. Vassväxtlighet kan alltså orsaka övergödning, istället för att vara en konsekvens av övergödning. När vassen dör skapas nämligen ett läckage av kväve och fosfor. Om du låter bli att ta hand om ditt vassbestånd kan du alltså till och med bidra till övergödning.

Vad bör man göra?

Övergödning är ett uppmärksammat problem, även på politisk nivå. Hela 158 miljoner kronor satsas 2024 på att skydda Östersjön och andra vattenmiljöer. 2025 och 2026 väntas anslaget öka med ytterligare 208 miljoner kronor. 37 miljoner av anslaget 2024 går till åtgärder för havsmiljön, vilket inkluderar åtgärder mot övergödning. 

Privatpersoner, företag och mindre offentliga aktörer kan också motverka övergödningen genom vassklippning. Antingen kan du klippa vassen över vattenytan, vilket gör att vassen kan växa tillbaka. Då fungerar vassen som ett biologiskt filter som minskar mängden näringsämnen. Alternativt kan du klippa vassen under vattenytan, vilket gör att vassen dör och botten öppnas upp för djur och fiskar. 

Vi på Svensk Vassklippning kan hjälpa till med att åtgärda övergödning genom att klippa din vass. Vi har lång erfarenhet inom branschen, och sköter allt med våra specialiserade amfibiefordon. Dessutom har vi ett tydligt miljöperspektiv i allt vi gör, och ser till att inga miljöskador uppstår i samband med vassklippningen, som till exempel skador på fåglars häckningsplatser. Kontakta oss idag för att åtgärda miljöproblemen med vassväxtlighet.

FAQ DATA

Vad har orsakat övergödningen i Östersjön?

Det finns flera olika orsaker. Främst beror övergödningen på utsläpp av växtnäring från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, och industri.

Vilken roll spelar vassväxtlighet?

Vassväxtlighet kan båda orsaka övergödning och resultera från den. När vass dör skapas ett kväve- och fosforläckage, vilket bidrar till övergödning. Om vattenmassan redan är övergödd, är vass väldigt anpassningsbar och kan spridas till stora områden.

Vad kan man göra mot övergödning?

Övergödning är ett stort och uppmärksammat problem som bekämpas på politisk nivå. Men även privatpersoner, företag, och mindre offentliga aktörer kan bekämpa övergödning genom att klippa ner vass och därmed forsla bort näringsämnen från området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *