Blogg
Vassväxtlighet som ett miljöproblem för Östersjön
Övergödning är ett av Östersjöns största problem. Det bidrar till att vass breder ut sig, vilket i sin tur leder till syrebrist och bottendöd. Vi förklarar hur vassväxtlighet innebär ett miljöproblem för Östersjön, och hur det kan motverkas med vassklippning. Övergödning som ett miljöproblem Ett av de stora miljöproblemen i Östersjön är övergödning. Övergödning innebär…
Vad du behöver veta om strandskydd för att klippa vass
Strandskyddet säkerställer inte bara allmänrätten till Sveriges stränder, utan skyddar också deras biologiska mångfald. Tack vare strandskyddet, finns det flera riktlinjer och rekommendationer att ta hänsyn till för den som planerar att klippa vass. Genom att respektera dessa riktlinjer bidrar vi till att bevara våra kustnära miljöer för framtida generationer att njuta av och utforska….
Bekämpa olika sorters vass
Vass är en vanlig syn i svenska vattendrag och våtmarker. Växtligheten kan se vacker ut, men också bli ganska problematisk när den sprider sig okontrollerat. Faktum är att vass kan påverka såväl miljön som mänskliga aktiviteter negativt – och det är här vi på Svensk Vassklippning kommer in i bilden. Genom att kombinera expertis, resurser…
Vassklippning och dess betydelse för bevarandet av naturen
I Sveriges natursköna landskap frodas vassen, en art som både har ett ekologiskt syfte men som också påverkar ekosystem och biologisk mångfald med sin explosiva spridning. För att säkerställa en hållbar och mångsidig vattenmiljö är regelbunden vassklippning avgörande. Vass – Naturvård och hållbarhet Sveriges största gräs, vass, är en snabbväxande art som frodas i många…
Bevarande av biodiversitet genom god vattenmiljö
Biodiversitet är inte bara ett mått på antalet arter i ett ekosystem; det är grunden för allt liv i våra vatten. Genom att bevara en rik biologisk mångfald säkerställer vi att ekosystemen kan fungera långsiktigt och motstå olika miljöpåfrestningar. Detta är avgörande för både människors välbefinnande och naturens långsiktiga överlevnad. Att främja och skydda denna…
AVVATTNING AV SEDIMENT – VAD ÄR DET OCH VARFÖR BEHÖVS DET?
Avvattning av sediment innebär att man skiljer vatten från sediment för att öka torrsubstanshalten och minska sedimentets volym. Avvattningen gör bortforsling av sedimentet enklare och billigare. Vi förklarar vad avvattning är, varför det behövs, och hur det går till. Vad är avvattning av sediment? När sediment tas upp från botten av en vattenmassa, till exempel…